Het regelmatig vervangen van maaimessen is essentieel voor het garanderen van doeltreffend maaien, optimale oogstkwaliteit en een langere levensduur van de machines. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste voordelen. 

Kwaliteit van het maaiwerk 

Doffe of versleten maaimessen kunnen ongelijkmatig maairesultaten veroorzaken, waardoor gewassen worden versnipperd in plaats van netjes gemaaid en er ongemaaide deeltjes in het veld achterblijven. Het vervangen van versleten messen zorgt voor een schone, gelijkmatige maaisnede.

Scherpe maaimessen in goede staat zorgen ervoor dat de machines beter werken. Een nette snede vermindert de weerstand tijdens het maaien, zodat de maaimachine minder trekt, minder brandstof verbruikt en bijgevolg de gewasdoorvoer verhoogt.

Een schone, nette snede beperkt schade aan de moederplanten tijdens het maaien en zorgt zo voor een betere hergroei en een groter tijdsinterval tussen de oogstbeurten.

Versleten maaimessen kunnen leiden tot verstoppingen in de machine doordat het gewas niet goed wordt gemaaid. Dit kan leiden tot frequente onderbrekingen om verstoppingen te verhelpen en tot een lagere doorvoer.

Het gebruik van maaimessen die in slechte staat zijn, kan leiden tot overmatige druk op andere machineonderdelen, wat resulteert in voortijdige slijtage en hogere reparatiekosten.

Tot slot is het regelmatig vervangen van maaimessen van groot belang om optimale prestaties te behouden, een kwaliteitsoogst te garanderen en de levensduur van landbouwmachines te verlengen. Het helpt ook gewasverliezen te beperken, de gezondheid van de planten te behouden en de veiligheid van de bestuurder te garanderen.

De specialisten van Vital, die altijd op zoek zijn naar de beste producten op de markt, hebben de maaier onderdelen van de Schumacher GmbH groep geselecteerd. Schumacher is marktleider en de oorspronkelijke leverancier van de grootste merken en verkoopt zijn producten onder de merknamen Radura, Rasspe en Schumacher.