U aarzelt om bij het volgende onderhoud van uw landbouwmachines carbide onderdelen te gebruiken en u vraagt zich af wat de kostprijs, de kwaliteit en de verschillen zijn met standaard onderdelen? Wij leggen u hieronder uit waarom carbide onderdelen beter zijn!

Het grootste voordeel van carbide slijtdelen voor uw landbouwmachines is de grotere duurzaamheid. Ze hoeven niet zo vaak te worden vervangen als standaard onderdelen en bijgevolg zult u de stilstandtijd van uw machines verminderen. Met een levensduur die 3 tot 7 maal langer is, worden de met carbide versterkte onderdelen aanbevolen voor intensief gebruik, in het algemeen voor landbouw aannemers en grote landbouwbedrijven.


Carbide slijtdelen zijn bijzonder geschikt voor zeer abrasieve en slijtende bodems, zoals zandgronden! Op leemachtige of kleiachtige bodems met weinig slijtage zal carbide ook geschikt zijn voor intensief gebruik. Aangezien de basis van het carbide onderdeel echter van zachter staal is dan standaard onderdelen, zullen de onderdelen veel gevoeliger zijn voor torsie bij het raken van hindernissen of grote rotsen. Carbide is minder geschikt voor steenachtige bodems, omdat de schokken en trillingen die door de stenen worden veroorzaakt, de carbide plaatjes kunnen losmaken van hun onderdeel.

Carbide : hoe zet je de stap ? 

Om te bepalen of carbide onderdelen wel de juiste oplossing voor u zijn, raden wij u aan ze te monteren op de meest slijtende delen van uw machines, zoals het eerste ploeglichaam, juist achter de tractorwielen voor aangedreven werktuigen of de eerste rij tanden op een werktuig met tanden. U zult snel het verschil zien!

Carbide bij Vital 

Vital heeft besloten samen te werken met een specialist in carbide om zijn assortiment uit te breiden en zijn klanten duurzame carbide delen tegen aantrekkelijke prijzen aan te bieden. Op de markt is inderdaad een groot aantal carbide-onderdelen te vinden met grote verschillen in verkoopprijzen. Wat is de reden dat de Vital Concept carbide onderdelen de beste kwaliteit/prijs verhouding op de markt kunnen garanderen?

De combinatie van carbide plaatjes en lasnaden op niet-bewegende gereedschappen zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de slijtage op de onderdelen en vermijdt slijtage aan de boutgaten.

De eggen met drie geprofileerde plaatjes maken diepe bodembewerking mogelijk zonder voortijdige slijtage van de plaatjes, terwijl de optimale bodem penetratie van het werktuig behouden blijft.

Wees voorzichtig met het zelf herladen van carbide!

Bij het herladen van een carbide onderdeel wordt het basismateriaal verhit tot een zeer hoge temperatuur, waardoor het staal broos wordt. Zorg ervoor dat u alle meest belaste delen en ook rond de bevestigingsgaten correct herlaadt. Herlaad uw onderdelen in overeenstemming met hun profiel, aangezien dit een aanzienlijke invloed zal hebben op het vereiste vermogen van het materiaal. Wees zeer voorzichtig, anders kan het zijn dat u meer kwetsbare, abnormaal verslijtende en meer energie verbruikende onderdelen krijgt!

Montage tips

Monteer uw slijtdelen nooit met een slagmoersleutel! De trillingen veroorzaken microscheurtjes in het onderdeel, waardoor het ter hoogte van de bevestigingsgaten verzwakt.

Daarom raden wij aan deze met een standaardsleutel aan te draaien en na enkele hectaren opnieuw aan te spannen. Daarna kunt u het beste elke dag controleren of de onderdelen goed vastzitten.

Carbide onderdelen worden dus aanbevolen voor intensief gebruik, zijn perfect aangepast aan bepaalde bodems (zanderig, slibrijk of kleiachtig) en hebben een 3 tot 7 maal langere levensduur! Nu u alles weet over carbide onderdelen, waarom zou u ze niet eens proberen?

 

Marc-Antoine Labbé, Verantwoordelijke Mechanisatie